dinsdag 18 februari 2014

Kijk ze eens groeien

Op 2 februari aten wij een paprika. Dit doen we vaker in de week en gaat vaak door onze chili, nasi of spaghetti. Niet zo heel bijzonder dus. Maar omdat we een moestuin hebben leek het mij erg leuk om nu alvast voor te gaan zaaien in huis. Volgens een boekje over de moestuin kun je de zaadjes van paprika nu alvast voor gaan zaaien. Dit heb ik dus gedaan!

Met mijn enthousiasme heb ik de zaadjes uit de paprika gehaald en dus niet in de groene container gegooid, maar in een bakje met potgrond. Het bakje betrof een leeg plastic bakje waar rundergehakt in heeft gezeten. In het potgrond heb ik 12 gaten gemaakt en in ieder gaatje een zaadje. Vervolgens het bakje op de vensterbank geplaatst met een glazen plaat erover heen. Nu had ik geen glazen plaat, maar nog wel een glazen snijplank. En dat werkt net zo goed. Dus daar stond het dan lekker warm boven de centrale verwarming op de vensterbank. O ja, door de glazen plaat krijg je steeds condens. Het voordeel is dat ik heb de plantjes in deze 2 weken helemaal geen water meer gegeven. Het is een soort gesloten circuit!

Nu ruim 2 weken later is het zover! Ze komen boven. Nog niet alle 12, maar wel al 8 stuks. Zie hier de foto's van het nieuwe jonge groen:

Trots en blij als een echte ouder van deze baby-plantjes voel ik mij nu. Nu ze uit de grond zijn verrezen, moet de glazen plaat eraf. En zullen ze geregeld een beetje water van mij moeten krijgen. Ik zal ze goed verzorgen, zodat ze over een maandje of 2 de tuin in kunnen. In een onverwarmde kas!

Ik houd jullie zo nu en dan wel op de hoogte van de staat van de plantjes! :)

4 opmerkingen:

 1. Nou gefeliciteerd hoor met de "geboorte" van jullie 8 kindjes! Wat leuk dat ze opkomen! En dat helemaal voor niks, goed gedaan hoor! Moeten paprika's in een onverwarmde kas? Als moestuinier-beginner wist ik dat niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dank je wel. Ik heb even het boek erbij gepakt en daar staat het volgende in:

   Paprika's hebben veel warmte nodig. In Nederland worden ze bij voorkeur onder glas geteeld. De plant heeft veel water nodig en gedijt in gewone grond die rijks is aan organisch materiaal.
   Zaaien: in februari-maart, in de beschutting van een verwarmde kas, bij voorkeur in zaaikuiltjes. Plant ze uit eind mei, begin juni en houd een afstand van 50 cm. aan tussen de planten onderling en de rijen.

   In een ander vakje staat dit:

   Zaai in een pot gevuld met teelaarde. Houd een afstand van 2 tot 3 cm tussen de zaden en bedek ze met een laagje teelaarde dat u stevig aandrukt. Sproei ze nat en leg een glasplaat op de pot. Zet de pot op een radiator in het licht. Zodra de zaailing opkomen, haalt u de glasplaat overdag weg.

   Dit laatste doe ik nu dus... en ik denk dat ik ze ergens half mei gewoon in de volle grond stop. Wij hebben een soort kas van plastic. Lijkt wel een tent idee... en dat werkt prima. Vorig jaar gingen de tomaten heel goed, maar de paprika's niet. Dus hopelijk dit jaar meer succes. Wat nu precies handig is, geen idee, maar het is leuk om te doen.

   Verwijderen
  2. Nou dat wist ik dus niet...dus de tomaten moeten ook in de tent? Ik heb ook tomatenzaadjes, ik dacht ze gewoon binnen voor te zaaien en dan naar buiten...heb je de tent zelf gemaakt?

   Verwijderen
 2. Nee, de tent/kas is vorig jaar gekocht bij de Aldi. Deze was toen 25 euro en het is wel grappig om er mee te werken. Je merkt dat er de tomatenplanten veel groter groeiden. Dit jaar gaan we het weer proberen. Ook de paprika-plantjes doen we daarin. Via de blog zal ik ze af en toe wel even voorbij laten komen dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen