dinsdag 18 februari 2014

Kijk ze eens groeien

Op 2 februari aten wij een paprika. Dit doen we vaker in de week en gaat vaak door onze chili, nasi of spaghetti. Niet zo heel bijzonder dus. Maar omdat we een moestuin hebben leek het mij erg leuk om nu alvast voor te gaan zaaien in huis. Volgens een boekje over de moestuin kun je de zaadjes van paprika nu alvast voor gaan zaaien. Dit heb ik dus gedaan!

Met mijn enthousiasme heb ik de zaadjes uit de paprika gehaald en dus niet in de groene container gegooid, maar in een bakje met potgrond. Het bakje betrof een leeg plastic bakje waar rundergehakt in heeft gezeten. In het potgrond heb ik 12 gaten gemaakt en in ieder gaatje een zaadje. Vervolgens het bakje op de vensterbank geplaatst met een glazen plaat erover heen. Nu had ik geen glazen plaat, maar nog wel een glazen snijplank. En dat werkt net zo goed. Dus daar stond het dan lekker warm boven de centrale verwarming op de vensterbank. O ja, door de glazen plaat krijg je steeds condens. Het voordeel is dat ik heb de plantjes in deze 2 weken helemaal geen water meer gegeven. Het is een soort gesloten circuit!

Nu ruim 2 weken later is het zover! Ze komen boven. Nog niet alle 12, maar wel al 8 stuks. Zie hier de foto's van het nieuwe jonge groen:

Trots en blij als een echte ouder van deze baby-plantjes voel ik mij nu. Nu ze uit de grond zijn verrezen, moet de glazen plaat eraf. En zullen ze geregeld een beetje water van mij moeten krijgen. Ik zal ze goed verzorgen, zodat ze over een maandje of 2 de tuin in kunnen. In een onverwarmde kas!

Ik houd jullie zo nu en dan wel op de hoogte van de staat van de plantjes! :)

dinsdag 11 februari 2014

Goed en goedkoop eten



Eergisteren was het erg leuk met het eten. We hebben namelijk chili con carne gegeten met eigen kruiden. Dus wat knoflook en een uitje in de pan met gehakt. Daarna de paprika en mais erdoor heen gedaan en later uiteraard nog de pot met bruine bonen. De kruiden die ik hierover heb gedaan waren chilipoeder, paprikapoeder, komijnzaad en wat koriander. Later nog een heel klein beetje zout en peper erdoor gedaan. De prijs was als volgt:
200 gram gehakt (biologisch aldi, 400 gram voor 2,99) = 1,50
1 pot Bruine bonen (aldi) = 0,69
1 Paprika = 0,46
1 Blikje mais = 0,55
1/2 ui = 0,05 (gokje)
1 teentje knoflook en wat kruiden erover gestrooid = 0,05

Tezamen dus een maaltijd voor ongeveer € 3,30. En nog eens gezond ook en hartstikke lekker. Geen zakje dus met E-nummers etc. Nu heb ik het gas etc. niet meegerekend, maar laat het in totaliteit eens € 3,50 zijn! Dat is € 1,75 per persoon.

Maar nu komt het leukste! Er bleef nog een dik bord over in de pan! Dus eigenlijk was vorenstaande nog minder per persoon, namelijk 3,50 / 3 maaltijden = € 1,17 per persoon!!! :)

Gisteren hebben we de rest in een schaal gedaan en wat rijst gekookt. Dit gekookte rijst bij de rest in de schaal gedaan en vervolgens nog wat geraspte kaas met wat tortilla chippies erover heen gestrooid. Samen ging dit 10 minuten in de oven op 180 graden.

Dus was de maaltijd € 1,17 (de overgebleven portie) + wat rijst en tortillachips. O ja... en de geraspte kaas, wat ook maar heel weinig was. Ruim gerekend kost de maaltijd van gisteren dus maar zo'n € 1,50 voor 2 personen, oftewel € 0,75 cent per persoon.

Over 2 dagen gerekend was dit nog net geen € 4,00 voor 2 personen! Erg lekker goedkoop eten zo. Moet ik toegeven dat wij heel weinig vlees hebben gehad over 2 dagen, namelijk 100 gram per persoon, dus 50 gram op een dag. Daarentegen hebben we wel 2 gebakken eitjes gegeten. Heft weer een beetje op.

Maar trots om zo lekker en gezond te eten voor zo weinig. Ik vind het jammer dat ik er geen foto van heb gemaakt. ;-P

donderdag 6 februari 2014

Gratis Ebook bij Bespaaradviezen.com

Vandaag kwam ik terecht op de site www.bespaaradviezen.com. Een site met diverse bespaartips. Helaas is de site zo te zien nog niet volledig af, maar ze bieden wel gratis een ebook aan met daarin allemaal tips voor de beginnende bespaarder. Veel tips zijn basis, maar dat maakt niet uit. Het is en blijft leuk om zoiets te krijgen (pdf-bestand) en het je blijft erdoor geïnspireerd. Het is dan ook een boek bedoeld voor mensen die dan ook hiermee willen beginnen.

Het enige wat ze vragen is je naam en email. Dan krijg je zo af en toe ook een nieuwsbrief, maar dat is niet erg. Als daar ook nog tips in voorkomen... toch altijd leuk meegenomen. En anders meld ik mij gewoon weer af in de toekomst. Vond het een leuke tip om hier even met mijn lezers te delen! Laat even weten of je het ook gedownload hebt. :) Het wijzigt zich op de site van www.bespaaradviezen.com vanzelf wel hoe je het ebook kan downloaden.

woensdag 5 februari 2014

Bye bye Vodafone

Het is zover! Na 2 jaar een abonnement te hebben gehad bij Vodafone ben ik nu overgestapt op Hollands Nieuwe. Een provider die overigens wel gebruik maakt van het Vodafone netwerk. :)

Ruim 2 jaar geleden ben ik bij Vodafone terecht gekomen, omdat Kpn destijds op mijn werk een slecht bereik had. Vodafone hiertegen was perfect! Ik heb dan ook in deze 2 jaar totaal geen enkele klacht over het bedrijf Vodafone. Alles was prima!

Alleen heb ik toen ook een nieuw mobieltje bij afgenomen. Een Iphone 4s. En dat wordt natuurlijk altijd doorberekend in je maandprijs. Nu heb ik dit elke 2 jaar nog gedaan bij het afsluiten van een nieuwe abonnement of een verlenging ervan. Dus ongeveer vanaf het jaar 2000 heb ik zo'n 6 verschillende mobieltjes gehad. Het begon toen nog met de Nokia 3310... sterk model was het!

Ook zag je elk jaar een sterke verandering op het gebied van mobieltjes vanaf dat jaar. Eerst kwam er een kleurenscherm, toen werd het gedeeltelijk touchscreen en vanaf de opkomst van Apple met z'n Iphones rond 2007 zijn zowat alle mobieltjes touchscreen geworden. Dus dat was ook zeker een reden om te veranderen van mobiel na die 2 jaar. Je eigen mobiel was dan echt "oud" geworden.

Dit vind ik dus nu niet meer zo. Na 2 jaar de Iphone 4s te hebben gebruikt ben ik hier nog steeds niet flauw van. De 5s zal ongetwijfeld mooier zijn en een groter scherm, maar de verandering in de jaren 2000 - 2008 vind ik nu minder groot op dit gebied. Het blijven allemaal touchscreen modellen met apps. En mijn Appeltje heeft een 8 megapixel camera wat ook al een prima kwaliteit voor ons is. Ook dit was vroeger een enorm verschil in die 2 jaar. Daarom heb ik besloten om mijn mobieltje langer te gaan gebruiken. Hij is nu namelijk sim-lock vrij!

En dus ben ik sinds gisteren de trotse klant geworden bij Hollands Nieuwe. En tot nu toe bevalt het perfect! Meteen bereik en even het internet instellen en klaar... alles werkt super en met nummerbehoud. Het grootste verschil zit hem nu in de maandprijs!

Hier wat cijfertjes:

Mijn gemiddelden bij Vodafone waren:
  • 22 smsjes per maand (meeste doe ik via WhatsApp en berichten van Iphone naar Iphone zijn gratis)
  • 68 belminuten per maand (niet zoveel, maar thuis bellen we onbeperkt naar vast en mobiel voor 15 euro per maand, ongeacht naar welke provider (actie KPN)
  • 900 MB per maand. (dit was nog op het moment dat ik aan 't werk was. Ik had rustig werk en veel  en vaak tijd om even op de mobiel te kijken. Dit is nu niet meer het geval en in januari had ik zo'n 300 MB verbruikt, doordat ik thuis ben en veel wifi gebruik.)
  • Abonnementskosten € 42,50 per maand!
Nu heb ik bij Hollands Nieuwe het volgende afgesloten voor 2 jaar:
  • 275 eenheden voor bellen of smsjes (dus 1 minuut bellen staat gelijk aan 1 smsje. In het gemiddelde voorbeeld van vodafone zou ik dus 90 belminuten (eenheden) kwijt zijn) De overige mag ik 3 maanden meenemen. 
  •  500 MB dataverbruik per maand. (Mocht ik meer gaan gebruik dan toegestaan, dan krijg ik een melding of ik dat wil. Zo ja... dan betaal ik niet opeens een hoger bedrag per MB of minuut meer, maar gewoon hetzelfde! Veel veiliger dus, want mocht ik wel een keer buiten mijn bundel bellen dan is het een keer een paar euro duurder, maar niet meteen tig euro duurder.)
  • Abonnementskosten € 13,00 per maand!!! 
Dat scheelt dus vanaf nu € 29,50 euro per maand! Dit vind ik veel geld. Ik weet wel dat ik dit altijd 2 jaar lang voor mijn mobieltje heb betaald als een soort aflossing, maar nu wordt het dan toch echt genieten! Ruim € 350,00 per jaar overhouden en dus € 350,00 meer kunnen aflossen aan mijn vriendin!

Dus daarom zeg ik Bye Bye Vodafone en Welkom Hollands Nieuwe :)